Adaptat

Home Activitats

Solucionem els conflictes en pau

Solucionem els conflictes en pau

Teacher

CAE Sant Boi

Àrees

Cooperació, solidaritat i pau

Course Attendees

Still no participant

Course Reviews

Still no reviews

Destinataris

Primària: 3r, 4t, 5è i 6è.

Descripció

Els conflictes formen part de la nostra vida. Totes les persones els vivim i els hem de resoldre, dels més simples i quotidians que vivienciem amb la família o a l’escola, o de més intangibles, com és una guerra. Hi ha eines que ens poden ajudar a entendre’ls i resoldre’ls?

 

ESTRUCTURA DE L’ACTIVITAT: El taller té una durada de 3 sessions d’1.5h de durada cadascuna, i està dinamitzat per personal de l’Escola de Cultura de Pau. Les dues primeres sessions s’adrecen a l’alumnat de Cicle Mitjà i Superior de Primària, i la tercera sessió s’adreça al professorat que acompanya aquests grups d’alumnes, així com a la resta del claustre de professorat que hi estigui interessat (coordinació de cicle, coordinació pedagògica, direcció, cap d’estudis, etc).

 

2 Sessions amb l’alumnat: En les dues primeres sessions es treballarà amb l’alumnat a través del joc i d’exercicis pràctics amb l’objectiu d’oferir una pauta bàsica per a la resolució de conflictes, element clau per fomentar una cultura de pau a la nostra aula, escola i societat. Es treballarà especialment:

  • El conflicte: diferenciem les persones involucrades del problema que tenen, reflexionem sobre les percepcions del conflicte que té cadascú i les emocions que hi entren en joc.
  • Les qualitats que tenim totes: cadascú pot aportar aspectes importants al grup. Observem també quins estereotips i prejudicis existeixen al nostre voltant per descobrir que totes i tots som moltes coses alhora (fill/a, germà/na, amiga, estudiant, etc). Això ens ajuda a trobar semblances amb els i les altres i a fer possible el diàleg.
  • La comunicació: com ens comuniquem? Saber recórrer al diàleg, quan tenim un conflicte. Què ens manca i quines eines ens poden ajudar per millorar la comunicació? Reflexionem sobre els desequilibris de poder que es donen entre les persones implicades en un conflicte.

1 Sessió amb el professorat: La tercera sessió, adreçada a professorat i claustre,  té per objectiu oferir recursos per recolzar l’aprenentatge de la Cultura de Pau a les aules i entendre els conflictes com a oportunitats d’aprofundiment.

Es proposa una trobada presencial d’una hora i mitja, adreçada al professorat dels grups que han fet el taller i també a aquells/es docents que el centre desitgi (el format s’intentarà ajustar a la disponibilitat i interès de cada centre ).

En aquesta sessió es treballa amb tres objectius: 

  1. Presentar els principals eixos de la perspectiva l’Educació per la Pau 
  2. Motivar i acompanyar en la tasca docent promovent espais de suport per a la comunitat educativa (reflexió acompanyada, compartir vivències de l’aula i activació d’estratègies conjuntes i compromisos de transformació, estructurals, actitudinals o metodològics)
  3. Oferir i posar en pràctica recursos de la construcció de Pau Positiva.

El taller es treballa a través de metodologia socioafectiva que integra la reflexió, el cos i les emocions a l’aula. Es treballa amb eines de l’Educació per la Pau, les Arts Escèniques i el Teatre de les Oprimides. Posant èmfasi en dinàmiques que treballin l’escala de Provenció. 

S’aborden aquestes qüestions amb els referents teòrico-pràctics següents: web l’escala de provenció i guia pedagògica, guia pedagògica “Discrepància benvinguda” elaborada per l’Escola de Cultura de Pau de la UAB i el seu banc de recursos d’Educació per la Pau. La guia de competències bàsiques creada per EduAlter i ECP. La guia de metodologies alliberadores i emancipadores creada per DESOS Opció Solidaria. La biblioteca de conceptes de la Universitat Internacionals de la Pau https://www.youtube.com/watch?v=75okbzSfvjI. S’estructura la sessió amb visionat de vídeos, dinàmiques vivencials i moments de debat i d’explicació. 

 

Es faran arribar  aquest materials al professorat.

Objectius

  • Promoure actituds de respecte que permetin transformar els conflictes sense recórrer a la violència. Aprendre que l’ús de la violència no ajuda a transformar els conflictes, i descobrir altres maneres de gestionar-los a través de la confiança, el diàleg i la cooperació.
  • Fomentar la cultura de pau com a conjunt de valors, actituds i comportaments que reflecteixen el respecte a la vida, a l’ésser humà i la seva dignitat. La cultura de pau posa en primer plànol els drets humans, el rebuig a la violència en totes les seves formes i l’adhesió als principis de llibertat, justícia, solidaritat i tolerància, així com la comprensió entre els pobles, els col·lectius i les persones.

Necessitats

Cal la presència del professorat.

Com sol·licitar-la?

Cal que facis la demanda formal de l’activitat a través del formulari “Sol·licitar l’activitat” que trobaràs en aquesta pàgina. Si necessites més informació o concretar detalls et pots posar en contacte amb Alba Simarro per telèfon al 93 635 12 00 ext. 3225 o bé pel correu asimarro@santboi.cat

Durada / calendari

3 Sessions d’1.5h, dates i horari a concretar amb el centre. Es recomana 1 sessió per setmana.

Organitza

Unitat de Cooperació, Solidaritat i Pau  - Pla Municipal d'Educació i Formació per a la Solidaritat i Escola de Cultura de Pau

    Benvolgut tutor/a, et demanen que omplis aquest qüestionari d’avaluació de l'activitat per poder millorar. És important que les teves valoracions incloguin els comentaris que l’alumnat t’hagi traslladat sobre l'activitat. Gràcies,

    Nom de l'activitat realitzada

    Nom de l'escola o institut

    Curs que ha rebut l'activitat

    Número aproximat d'alumnes que ha rebut l'activitat

    Trimestre quan s'ha fet l'activitat

    Els continguts de l'activitat han estat interessants?

    GensPocRegularBastantMolt

    Els continguts de l'activitat han estat útils?

    GensPocRegularBastantMolt

    Els continguts de l'activitat han estat clars i entenedors?

    GensPocRegularBastantMolt

    Els continguts de l'activitat responen a àmbits/competències que treballeu a classe?

    GensPocRegularBastantMolt

    La metodologia ha estat participativa?

    GensPocRegularBastantMolt

    La metodologia ha permès assolir els coneixements?

    GensPocRegularBastantMolt

    La metodologia ha permès aclarir dubtes?

    GensPocRegularBastantMolt

    Els/les monitors/es han estat clars en la seva intervenció?

    GensPocRegularBastantMolt

    Els/les monitors/es han estat empàtics i propers?

    GensPocRegularBastantMolt

    Els/les monitors/es dominen els continguts?

    GensPocRegularBastantMolt

    Has disposat d'informació suficient abans de l'activitat?

    GensPocRegularBastantMolt

    La durada de l'activitat ha estat adequada?

    GensPocRegularBastantMolt

    El sistema de sol·licitud de l'activitat ha estat adequat?

    GensPocRegularBastantMolt

    Ha estat senzill poder fer l'activitat?

    GensPocRegularBastantMolt

    L’activitat ha aconseguit que els alumnes adquireixin nous coneixements o habilitats?

    GensPocRegularBastant

    Els aprenentatges adquirits a l'activitat seran útils per als alumnes?

    GensPocRegularBastant

    L’activitat ha complert les teves expectatives?

    GensPocRegularBastant

    Què ha estat per a tu el millor de l’activitat? Destaca si us plau dues o tres fortaleses

    Què ha estat per a tu el pitjor de l’activitat? Destaca si us plau dues o tres debilitats de l’activitat

    Si tens alguna proposta de millora per a l’activitat, pots fer-la aquí

    Our Main Teachers

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean egestas magna at porttitor vehicula.

    Nivell : c. Primària

    Competència : Competències Socials i Cíviques

    Cost : Gratuït

    Sol·licita l'activitat









      Vull que m'informin d'altres activitats del Servei de Ciutat Educadora al correu electrònic que he indicat:
      Sí*No

      *D'acord amb la Llei 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Ajuntament m'informa que les dades facilitades poden ser incloses en un fitxer automatitzat per fer-ne el tractament informàtic. Així mateix, m'informa de la possibilitat d'exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, en els termes inclosos a la legislació vigent, mitjançant un escrit presentat a l'Oficina Municipal d'Atenció al Públic o fer-ho mitjançant el formulari que es troba a la pàgina web de l'Ajuntament: www.santboi.cat
      Marcant la casella "Sí", vostè autoritza l'Ajuntament, en l'àmbit de les seves competències, a fer ús de les dades personals facilitades.